użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Uprawa warzyw w polu » Warzywa dyniowate » Jaka jest najlepsza odmiana ogórka gruntowego???
Jaka jest najlepsza odmiana ogórka gruntowego??? [wiadomość #6444] śro, 07 kwiecień 2010 20:06 Przejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Zaawansowany
Na sam początek pragnę przywitać wszystkich szanownych członków tego forum zarówno producentów jak i działkowców.
Smile
Chciałabym sie dowiedzieć jakie są najlepsze omiany ogórka gruntowego?? Otóż jestem sadownikiem i chciałabym poeksperymentować z uprawą ogórka na powierzchni ok. 0,5 ha. Wiem, że jest odpowiednia literatura fachowa ale nie ma to jak rady doświadczonych ogrodników.
Prosze o szybką pomoc i z góry dziekuje:)
Pozdrawiam Sylwia.
Odp: Jaka jest najlepsza odmiana ogórka gruntowego??? [wiadomość #6448 (odpowiedź na #6444) ] nie, 18 kwiecień 2010 14:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Argon jest aktualnie niedostępny Argon
Nowy
nie jestem specjalista ale z tego co wiem, naj chetniej kupowana odmiana ogorka gruntowego na rynku w broniszach jest ogorek sremski, stara polska odmiana jak mi sie wydaje.
wiem to od osob ktore handluja na kilowkach w warszawie, ponadto w tamtym roku mialem ogorki, tyle ze w tunelu, inna odmiane (aphina), ale bedac na broniszach musze powiedziec ze sremskiego kupcy lykali jak swieze buleczki:) za dobra cene:)
Odp: Jaka jest najlepsza odmiana ogórka gruntowego??? [wiadomość #6449 (odpowiedź na #6444) ] czw, 22 kwiecień 2010 14:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
gofer jest aktualnie niedostępny gofer
Nowy
tez jestem sadownikiem:) ale tez planoju zsiac ogórka siałem juz kiedys 3 lata pod rząd i ładnie wypalał:)
mam prozbe do kolegów zajmujących sie wrzywnictwem z kąd mozna zdobyc aktualny program ochrony ogórka ??Smile
Odp: Jaka jest najlepsza odmiana ogórka gruntowego??? [wiadomość #6450 (odpowiedź na #6449) ] pią, 23 kwiecień 2010 22:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
skofny21 jest aktualnie niedostępny skofny21
Nowy
Cześć kochani sadownicy i warzywniaki! Po przeczytaniu Waszych postów nasuwa mi się tylko jedno hasło: Sadownicy wszystkich warzyw, łączcie się. Jak tak dalej utrzymają się ceny jabłek to w największym sadzie Europy rosną będą tylko ogórki ewentualnie inne warzywa. Sam już założyłem tunele. Pozdrawiam Skofny.
Odp: Jaka jest najlepsza odmiana ogórka gruntowego??? [wiadomość #6451 (odpowiedź na #6444) ] sob, 24 kwiecień 2010 07:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
gofer jest aktualnie niedostępny gofer
Nowy
niebedzie tak zle mam poprostu koło 1 ha wolnego wiec na pekinke przy mało a na ogórka wsam raz jak dla mnie:)
a jabłko cenowo drygnołe w tej chwili ładne jabłko podaje sie w granicach 1 zł:)wiec niejest tak tragicznie
Odp: Jaka jest najlepsza odmiana ogórka gruntowego??? [wiadomość #6804 (odpowiedź na #6444) ] czw, 15 marzec 2012 05:36 Przejdź do poprzedniej wiadomości
warzywko jest aktualnie niedostępny warzywko
Zaawansowany
Jaka jest najlepsza odmiana ogórka gruntowego?
To zależy od jego przeznaczenia.
Jeśli mówimy o kwaszeniakach - to jest wiele odmian, które świetnie się w tej roli sprawdzają.
Z krajowych odmian już od dawna jest to Śremski F1,z nieco nowszych odmian Julian F1. Z oferty firm zagranicznych typowo na kwaszeniaki nadają się Iwonna F1 oraz Potomac F1.
Odmiany przeznaczone do kwaszenia powinny charakteryzować dużą plennością oraz owocami o małych komorach nasiennych i zawierającymi dużo cukrów.
Poprzedni wątek:Mszyce w ogórkach
Następny wątek:Uprawa ogórka
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]