użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Uprawa warzyw w polu » Warzywa dyniowate » Ogórki - liście!!
Ogórki - liście!! [wiadomość #6457] pią, 04 czerwiec 2010 15:33 Przejdź do następnej wiadomości
Hose184 jest aktualnie niedostępny Hose184
Nowy
Czy ktoś się orientuje co to mogą być za kropki. Występują one na każdej roślince. Pewnie to jakiś robak:/ Z góry dziękuję

• Załącznik: ogór.JPG
    (Rozmiar: 49.56KB, Pobrane 461 razy)

Odp: Ogórki - liście!! [wiadomość #6460 (odpowiedź na #6457) ] pon, 21 czerwiec 2010 14:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jacekp jest aktualnie niedostępny jacekp
Początkujący
Widzę, że kolega dostał dużo odpowiedzi, pomógł bym jak bym wiedział, co jest przyczyną. Mógłbym obstawiać np. przędziorka ale nie wiem. Swoja drogą udało się zwalczyć powód tych plamek i czym i co to było?
Odp: Ogórki - liście!! [wiadomość #6461 (odpowiedź na #6460) ] pon, 21 czerwiec 2010 15:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Tak jak widać odzew był niesamowity:P Ogórki pozostawiłem bez żadnych oprysków, gdyż te liście nie są aż tak ważne. Podejrzewam, że mogła być to tzw. muszka owocówka albo jakiś inny figlarz. Na szczęście pojawiły się już liście właściwe zdrowe i bez kropek.
Odp: Ogórki - liście!! [wiadomość #6462 (odpowiedź na #6461) ] pon, 21 czerwiec 2010 15:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jacekp jest aktualnie niedostępny jacekp
Początkujący
jeszcze jedno pytanie, jak się rozwijają te ogóreczki przy takich ciągłych zmianach pogodowych? słyszałem że bardzo dużo plantacji jest w tym roku dlatego ciekawi mnie ten rozwój bo z moich obserwacji okolicznych plantatorów to raczej to słabo wygląda.
Odp: Ogórki - liście!! [wiadomość #6463 (odpowiedź na #6462) ] pon, 21 czerwiec 2010 19:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Ja mam tylko ok 20 arów także nie jest to plantacja:p Ogólnie musiałem siać drugi raz bo za pierwszym razem wzeszło może ze 100 roślinek. Po drugim sianiu są całkiem niezłe i nigdzie nie wyleciały ale do tej pory trzymałem je pod agrowłókniną, której wcześniej używałem do przykrywania truskawek. Z tego co się orientuje w mojej okolicy większości plantatorom, ogórki nie wypaliły przez opady które sporo nabroiły w tym roku
Odp: Ogórki - liście!! [wiadomość #6689 (odpowiedź na #6457) ] czw, 02 luty 2012 21:54 Przejdź do poprzedniej wiadomości
warzywko jest aktualnie niedostępny warzywko
Zaawansowany
Hose184 napisał(a) dnia pią, 04 czerwiec 2010 03:33

Czy ktoś się orientuje co to mogą być za kropki. Występują one na każdej roślince. Pewnie to jakiś robak:/ Z góry dziękuję

Według mnie są to uszkodzenia powodowane przez skoczogonki (takie drobne skaczące owady), które stanowią duże zagrożenie dla wschodzących ogórków. Nadgryzają one wschodzące nasiona, a później uszkadzają liścienie.
Największe ich nasilenie występuje przy dużej wilgotności gleby.
Niestety nie ma zarejestrowanych środków do zwalczania tych owadów.
Poprzedni wątek:ogórki stają się niekształtne
Następny wątek:żółkniecie liści ogórka
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]