użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Uprawa warzyw w polu » Warzywa rzepowate » Rzodkiewka - Sopel lodu
Rzodkiewka - Sopel lodu [wiadomość #6233] nie, 28 październik 2007 19:26 Przejdź do następnej wiadomości
dominiczka1984r jest aktualnie niedostępny dominiczka1984r
Nowy
Witam Smile

Potrzebuje informacji o Rzodkiewce Raphanus sativus var.radicula odmiana Sopel Lodu (firmy plantiCo).Interesują mnie praktyczne opinie i informacje o odmianie, którą to wykorzystuje jako obiekt badań w swojej pracy magisterskiej.
Z góry dziękuje za informacje mój e-mail akim2@poczta.onet.pl

[Uaktualnione dnia: czw, 01 listopad 2007 18:00] przez Moderatora

Odp: Rzodkiewka - Sopel lodu [wiadomość #6242 (odpowiedź na #6233) ] czw, 01 listopad 2007 21:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Nowy
Droga Dominiko,
biblioteka, biblioteka i jeszcze raz biblioteka... informacji o tej odmianie znajdziesz tyle, że będziesz miała poczatkowo trudności w selekcji materiału Smile od przedwojennych niemieckich katalogów warzywniczych przez "klasyków gatunku" (prof. Chroboczek) po najnowsze katalogi firmowe o podręcznikach do warzywnictwa nie wspominając... do tego co najmniej kilkadziesiąt artykułów popularno-naukowych i doniesień w prasie ogrodniczej (HO, OWK, Warzywa) oraz publikacje typowo naukowe w materiałach konferencyjnych... tylko trochę czasu, chęci i cierpliwości. Odmiana w końcu znana jest na rynku od 118 lat, w kraju już po wojnie ponownie prowadzono jej selekcję... użytkowników na forum stopniowo przybywa - mam nadzieję, że dodadzą kilka uwag praktycznych związanych z produkcją
Pozdrawiam serdecznie Smile
Odp: Rzodkiewka - Sopel lodu [wiadomość #6244 (odpowiedź na #6233) ] pią, 02 listopad 2007 15:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Dziękuje za podpowiedzi Smile
Zapewniam, że z biblioteki dość często korzystam, a że jestem studentka biologii więc nie orientuje się troszkę w książkach warzywniczych i tych wszystkich katalogach warzywniczych. Tak naprawdę to nie potrzebuje stosów materiałów tylko muszę napisać coś z sensem właśnie o rzodkiewce do wstępu mojej pracy (temat Porównanie ekspresji transgenów CaMV35S:ELP80:GUS plus i Alpg21310:ELP80:GUSplus w transformowanych korzeniach Raphanus sativus L var. radicula cv. Sopel Lodu). Rzodkiewka jest tylko moim modelem do badań a całość pracy opiera się na czymś innym, więc nie muszę aż tak dużo jej poświęcać.
Dziękuje za rady i pozdrawiam Razz
Odp: Rzodkiewka - Sopel lodu [wiadomość #6245 (odpowiedź na #6233) ] pią, 02 listopad 2007 17:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Nowy
To teraz wszystko jasne Smile w sumie wystarczy Ci kilka zdań wprowadzających i informacji o odmianie... nawet z pierwszego, lepszego podręcznika... sama odmiana nie stanowi przecież przedmiotu pracy Smile swoją drogą - mała dygresja - coraz częściej na forach pojawiają się pytania od studentów na tyle zaskakujące, że czytający mogliby uznać je za żart (i dlatego często na nie nie odpowiadają) - dopiero później okazuje się, że macie naprawdę poważny problem, tylko dlatego że tematy wymagające choć podstawowej wiedzy ogrodniczej proponowane są na uczelniach ekonomicznych, politechnikach czy kierunkach nie związanych z ogrodnictwem choć w minimalnym stopniu... i nie chodzi mi o krytykę takiego działania - nie mnie to oceniać - uważam tylko, że niepotrzebnie dokłada Wam się pracy i w sumie tracicie dużo więcej czasu szukając wiadomości trochę "po omacku". A Tobie zyczę powodzenia i wytrwałości w czasie pisania pracy.
PS. odnośnie już samego tematu - przejrzyj materiały ze zjazdów PTNO (Folia Horticulturae)- znajdziesz parę interesujących Cię prac
Pozdrawiam serdecznie Smile
Odp: Rzodkiewka - Sopel lodu [wiadomość #6246 (odpowiedź na #6233) ] pią, 02 listopad 2007 20:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Dziękuje jeszcze raz
Wreszcie ktoś mnie potraktował poważnie Very Happy bardzo mnie to cieszy. Co do pracy to ja jestem cierpliwa jakbym nie była to bym sie nie brała za rośliny. Ogólnie to dwie studentki realizują podobny temat tylko na różnych roślinach (kapusta pekińska i rzodkiew odmiana Murzynka) i naprawdę trzeba mieć duuużo cierpliwości bo nasza praca oparta jest na sterylnych warunkach a zdarzają się zakażenia grzybkami Sad i trzeba dużo wytrwałości. Na razie wysterylizowałyśmy nasiona i wysiałyśmy nasze rośliny na specjalne pożywki, rosną już na tym etapie są po transformacji bakterią i mają świetne korzenie włośnikowe Smile . Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam Very Happy
Odp: Rzodkiewka - Sopel lodu [wiadomość #6251 (odpowiedź na #6233) ] sob, 03 listopad 2007 21:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Zaawansowany
powinnaś skierowć zapyatanie do firmy firmy plantiCo powinni cos mieć materjały
a tak od siebie nikt ci nie wyłoży kawy na ławe powinnaśz tym dylematem skierować proźbe do promotora bo jest od tego jakie książki gdzie można je dostać i wszysko o rzodkiewece trzeba wiedziec bo praca magisterska polega na obeznaniu się z teorją i praktyka
Rolling Eyes
Odp: Rzodkiewka - Sopel lodu [wiadomość #6258 (odpowiedź na #6233) ] śro, 07 listopad 2007 19:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Ładnie, ładnie już 331 osób obejrzało a tak mało się wypowiedziało Sad . A co do firmy plantiCo to pisałam ale nie otrzymałam odpowiedzi. Dziękuje, dziękuje osobą, które się wypowiadają i mają odwagę. Dziwi mnie to, że ogólnie dużo ludzi zagląda na te różne posty nie tylko ten a nikt nie pisze oprócz tych osób co udzielają się stale.

[Uaktualnione dnia: nie, 25 listopad 2007 12:05] przez Moderatora

Odp: Rzodkiewka - Sopel lodu [wiadomość #6264 (odpowiedź na #6233) ] śro, 07 listopad 2007 21:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Zaawansowany
Smile Smile
wiesz z rzodkiewką niema żadniedo problemu żeby znales jakies broszurki
wpisujesz w Goole uprawa rzodkiewki i szukasz
albo w chodzdisz w strony internetowe hasła ogrodniczego jest durzo sam jak zaczynałe uprawiać rzodkiewke musiałem się dokształcić
albo jest taka ksiązka uprawa rzodkiewki ałtora nie pamientam jest wszysko
albo wchodzisz na strone Spójni jest tam bardzo ładnie napisane
www.nasiona-warzyw.pl/rzodkiewkauprawa.htm
a po ktureś rzodkiewka jesto takie coś czy to długa czy okrągła czy biała czy czerwona
uprawia się tak samo i nic się nie wymyśli jedynie techniki siewu
Very Happy
Odp: Rzodkiewka - Sopel lodu [wiadomość #6265 (odpowiedź na #6233) ] śro, 07 listopad 2007 21:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Tak naprawdę to z rzodkiewką to już nie mam problemu. Szkoda tylko, że tak mało osób się ogólnie wypowiada. Nie wiem z czego to wynika. Przecież nauczenie się pisania i posługiwania internetem nie jest takie trudne. Podziękowania dla Darka
Pozdrawiam

[Uaktualnione dnia: nie, 25 listopad 2007 12:06] przez Moderatora

Odp: Rzodkiewka - Sopel lodu [wiadomość #6304 (odpowiedź na #6233) ] nie, 02 grudzień 2007 18:02 Przejdź do poprzedniej wiadomości
wilga jest aktualnie niedostępny wilga
Nowy
Witaj Dominiko !
Temat Twojej pracy pewnie skutecznie wystraszył chętnych do odpowiedzi.Jak sama zauważyłaś komputer nie gryzie, więc ze swojej strony dorzucę propozycję zajrzenia do ,,Biotechnologii roślin "pod redakcją Stefana Malepszego,która ukazała się niedawno.Może ją już przeglądałaś,a może nie.
Pozdrawiam serdecznie.wilga Smile
Następny wątek:śmietka w rzodkiewce
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]