użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Uprawa warzyw w polu » Warzywa liściowe » Problem z sałatą
Problem z sałatą [wiadomość #6443] sob, 03 kwiecień 2010 20:14 Przejdź do następnej wiadomości
mironek5 jest aktualnie niedostępny mironek5
Nowy
Witam.
Mam mały problem z sałatą,ale dla mnie jest ogromny. Otóż zaczyna mi schnąć od środka, liście brązowieją. Jak się dowiedziałem najprawdopodobniej brak jest jakiegoś składnika pokarmowego w uprawie. Jeśli ktoś zechce pomóc to z góry dziękuję.
PS .Mogę podesłać zdjęcia na E-mail.
Odp: Problem z sałatą [wiadomość #6456 (odpowiedź na #6443) ] pon, 31 maj 2010 19:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wodzik12 jest aktualnie niedostępny wodzik12
Nowy
Witaj , możesz przesłać fotkę
Odp: Problem z sałatą [wiadomość #6704 (odpowiedź na #6443) ] śro, 08 luty 2012 08:26 Przejdź do poprzedniej wiadomości
warzywko jest aktualnie niedostępny warzywko
Zaawansowany
Z tak powierzchownego opisu trudno wywnioskować w czym tkwi problem. Opis wygląda na niedobór wapnia. Niedobór tego składnika nie zawsze jest związany z brakiem tego składnika w podłożu. Najczęściej występują problemy z pobieraniem wapnia z podłoża lub problemy z jego przemieszczaniem się w roślinie.
Niedobór Ca objawia się na roślinach gdy występuje:
- wysoka wilgotność podłoża
- wysoka wilgotność powietrza
- wysoka temperatura i silne nasłonecznienie oraz susza
- duża zawartość azotu w podłożu
Gdy objawy niedoboru wapnia są widoczne na roślinie na interwencję jest już późno. Prawidłowa i pełna analiza warunków uprawy pozwala wcześniej określić przyczynę niedoboru i w porę jemu zapobiec.
Zapobiegać tym niedoborom można poprzez podlewanie lub opryskiwanie roślin saletrą wapniową lub innymi nawozami zawierającymi wapń.
Poprzedni wątek:nasiona jakich firm najczęściej kupujecie?
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]